Paulien Pinksterboer

Ergens halverwege mijn studie fysiotherapie maakte ik kennis met haptonomie. Frans Veldman, de grondlegger van de haptonomie, gaf een lezing voor fysiotherapeuten. Hij liet ons zien en ervaren wat er gebeurt en verandert als je vanuit je voelen contact maakt. Hoe je dan verzacht (niet meer gespannen, verkrampt), en tegelijkertijd juist méér in je kracht kwam. En vooral: hoe dat vermogen in ieder mens aanwezig is, en dat het iets is wat je heel direct kunt ervaren en herkennen. Ik wist meteen dat dat de weg was die ik wilde inslaan. Na de opleiding fysiotherapie begon ik bij Frans Veldman aan de basisopleiding haptonomie. Daarmee kon ik de beginselen van de haptonomie integreren en toepassen in mijn werk als fysiotherapeut. Het kwam er eigenlijk op neer dat ik nauwelijks nog iets echt fysiotherapeutisch deed. Alles werd anders: niet meer iets áán iemand doen (massage, of met apparaten) en oefeningen, opdrachten geven, maar juist de ander laten ontdekken en ervaren hoe hij of zij vanuit eigen voelend vermogen soepeler en sterker kan worden.

Ieder jaar waren er nascholings-, verdiepings- en specialisatiecursussen die ik volgde, en in 1993 begon ik bij het ITH aan de opleiding tot haptothereut. Ik startte mijn eigen haptotherapiepratijk. Eind 2002 stopte ik definitief met de fysiotherapie. In 2009 rondde ik ook de opleiding ‘Haptonomische begeleiding bij relatieproblematiek’ af.

Naast de indivduele therapie gaf ik een paar jaar meerdaagse cursussen Anders omgaan met Spanning en Stress. Het werken met groepen ervaar ik als een prachtige aanvulling.

Omdat haptonomie veel raakvlakken heeft met meditatie en Mindfulness heb ik deze drie samengevoegd. Sinds begin 2014 geef ik meerdere malen per jaar de korte cursus Praktisch Mediteren op diverse locaties in de regio. )*

In 2015 is er, naast Beverwijk en Heemskerk, een praktijkruimte bijgekomen: bij mij thuis in Wijk aan Zee. Dat biedt me de mogelijkheid om flexibeler te werken, en als het nodig is ook in de avonduren en of in het weekend af te spreken. Nog altijd werk ik met plezier, en ben ik ongelofelijk blij en dankbaar dat de haptonomie op mijn pad is gekomen. Het is wat helemaal bij me past.

)* IJmond, Kennemerland, Alkmaar.

Contact!