Burn-out

De harde werker

Je vindt dat je het allemaal goed - of liever nog perfect - moet doen. Je wilt niet falen. Je doet je best om te voldoen aan de verwachtingen van de buitenwereld, en laat weinig of niets zien van jezelf, van wat jij vindt en wilt en nodig hebt. Je kan je heel goed aanpassen, en houdt met iedereen rekening. Je bent heel flexibel, zegt niet gauw ‘nee’. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Het kan ook zijn dat er gewoon meer op je levenspad is gekomen dan je aan kunt. ‘Het paard is wel goed, maar de kar is te zwaar’. Hoe dan ook: je hebt al een tijd – misschien al wel heel lang – op je tenen gelopen. 

En dan opeens is het 'op'

Opeens ben je super-emotioneel: je kan ‘janken om niets’, je bent overgevoelig en prikkelbaar. Opeens lijkt het alsof je accu leeg is (en eerlijk gezegd: dat is ook zo). Je hebt geen energie, voelt je lusteloos en ‘leeg’. Je bent gestrest, je piekert en slaapt slecht, en je wilt het liefst zo snel mogelijk ‘weer de oude zijn’, want je voelt je schuldig tegenover al die mensen die je nu in de steek laat. Je voelt je zo mogelijk nóg schuldiger omdat niemand iets aan je ziet. ‘Niemand begrijpt het’, zeg je, ‘Had ik maar gewoon een gebroken arm.’ 

Liever niet meer 'de oude'

Helaas vormt juist dat ‘zo snel mogelijk weer de oude willen zijn’, ‘er zo snel mogelijk vanaf willen’ de grootste belemmering in je herstel. Je grootste kracht is hier je grootste valkuil. Het is eigenlijk ook wel logisch: als je je de hele tijd op zit te vreten van ellende, ergernis en schuldgevoel, waardoor je niet kunt ontspannen en slecht slaapt, tja ... dan knap je niet echt op. Al zou je een jáár thuis zitten. En: het was wel ‘de oude’ die in die burn-out terecht kwam. Toch? Pas als de druk van de ketel is kan je gaan herstellen. En hoe eerder en grondiger je die – juist voor jou o-zo-lastige – switch kunt maken, hoe sneller je herstelt! Haptotherapie laat je ervaren hoe de druk van de ketel kan. En hoe goed dat eigenlijk voelt.

Burn-out als kans

Ben je bereid om je burn-out te zien als een kans om te leren? Om werkelijk inzicht te krijgen in jouw specifieke patronen, je kwaliteiten en je valkuilen? In hoe het zo ver heeft kunnen komen? Om dat letterlijk 'aan den lijve' te ervaren, én om te ervaren hoe het anders kan? Dan word je niet meer 'de oude', maar kom je er als nieuw uit: sterker, wijzer, en meer in balans.

Contact!